Οι δέκα καλύτερες συμβουλές για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε κακές συνήθειες, ειδικά όταν πρόκειται για το φαγητό. Οι δέκα συμβουλές που ακολουθούν προωθούν συνήθειες υγιεινής διατροφής και δραστηριότητας, όπως η τακτική κατανάλωση τροφών, η εναλλαγή σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και το περπάτημα κάθε μέρα. Ακολουθώντας αυτές τις δέκα συμβουλές θα μπορέσουμε να χάσουμε κιλά και να φτάσουμε ή να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Διατηρούμε τη ρουτίνα μας

Προσπαθούμε να τρώμε περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, είτε αυτό είναι δύο ή πέντε φορές την ημέρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε απρογραμμάτιστα γεύματα και τσιμπολογήματα τα οποία είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες.

Επιλέγουμε μειωμένα λιπαρά

Επιλέγουμε τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και σάλτσες, με μειωμένα λιπαρά. Τα χρησιμοποιούμε με φειδώ, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να έχουν παρ’ όλα αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη!

Χάνουμε βάρος περπατώντας

Κάνουμε 10.000 βήματα (ισοδύναμα με μέτρια δραστηριότητα 60-90 λεπτών) κάθε μέρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν βηματομετρητή για να μετρήσουμε τα βήματα μας. Αν βολεύει καλύτερα μοιράζουμε το περπάτημά μας σε διάφορες στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Επιλέγουμε υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα

Εάν θέλουμε να φάμε κάτι ενδιάμεσα, επιλέγουμε κάτι υγιεινό, όπως φρέσκα φρούτα ή γιαούρτια με λίγες θερμίδες αντί για σοκολάτα ή πατατάκια.

Κοιτάζουμε τις ετικέτες

Ελέγχουμε το περιεχόμενο λίπους και ζάχαρης στις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζουμε και προετοιμάζουμε φαγητό.

Προσοχή στις μερίδες μας

Δεν φορτώνουμε το πιάτο μας με φαγητό (εκτός από λαχανικά). Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν πάρουμε και δεύτερη μερίδα.

Σηκωνόμαστε όρθιοι

Περιορίζουμε τον χρόνο που περνάμε καθισμένοι. Σηκωνόμαστε όρθιοι (ή περπατάμε) για δέκα λεπτά ανά κάθε ώρα που καθόμαστε, π.χ. στη δουλειά.

Προσέχουμε τι πίνουμε

Επιλέγουμε νερό ή υγρά χωρίς ζάχαρη. Προσοχή στους φυσικούς χυμούς φρούτων, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη, οπότε περιοριζόμαστε σε ένα ποτήρι την ημέρα (200ml). Το αλκοόλ γενικά περιέχει πολλές θερμίδες που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει οπότε περιορίζουμε το πόσο πίνουμε.

Συγκεντρωνόμαστε στο φαγητό μας

Τρώμε αργά. Δεν τρώμε όρθιοι ή στο δρόμο, ή ενώ βλέπουμε τηλεόραση. Τρώμε στο τραπέζι, αν είναι δυνατόν. Ακόμα καλύτερα, τρώμε με καλή παρέα και χωρίς βιασύνη!

Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε από κονσέρβα (συνολικά 400 γρ).

Leave a reply