Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό διαβήτη. Η συχνότητα του διαβήτη κύησης είναι από 5-18% ανάλογα με τις κλινικές μελέτες αναφοράς.

Ποια είναι τα αίτια του διαβήτη κύησης;

Τα ακριβή αίτια του διαβήτη κύησης δεν είναι γνωστά, αλλά το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία που προ-υπάρχουν της εγκυμοσύνης φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν διάφορες αλλαγές στις ορμόνες που οδηγούν στην λεγόμενη ινσουλινοαντίσταση – δηλαδή τα κύτταρα του οργανισμού δεν ανταποκρίνονται στη δράση της ινσουλίνης, που είναι η βασική ορμόνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Σε ένα ποσοστό των γυναικών ο οργανισμός δεν μπορεί να υπερβεί την ινσουλινοαντίσταση αυτή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται διαβήτης κύησης. Εκτός από το αυξημένο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης είναι η απουσία σωματικής άσκησης, ιστορικό διαβήτη κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού, και άλλα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποιες είναι οι επιπλοκές του διαβήτη κύησης;

Ο διαβήτης κύησης που δεν έχει ρυθμιστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές τόσο στο νεογνό όσο και στην έγκυο γυναίκα. Ου συχνότεροι κίνδυνοι που συνδυάζονται με τον διαβήτη κύησης είναι η μακροσωμία του νεογνού (βάρος μεγαλύτερο από εκείνο που αντιστοιχεί στην ηλικία κύησης ή πάνω από 4 κιλά), πολυυδράμνιο (αύξηση του όγκου του αμνιακού υγρού πάνω από το φυσιολογικό), κίνδυνοι κατά την γέννα (δυστοκία των ώμων, κατάγματα, θάνατος), απώτεροι κίνδυνοι για το παιδί (παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στο μέλλον), προεκλαμψία, ανάγκη καισαρικής τομής και απώτερος κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για τη μητέρα στο μέλλον.

Πως γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;

Η διάγνωση του διαβήτη κύησης γίνεται με την μέτρηση γλυκόζης στο αίμα. Η πρώτη μέτρηση γίνεται στην αρχική επίσκεψη κάθε εγκύου. Εάν αυτή η μέτρηση είναι φυσιολογική, τότε διενεργείται δοκιμασία φόρτισης γλυκόζης (καμπύλη γλυκόζης) μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδος της κύησης σε όλες τις εγκύους. Αυτές οι διαγνωστικές εξετάσεις οργανώνονται συνήθως από τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι η θεραπεία του διαβήτη κύησης;

Ο στόχος της θεραπείας του διαβήτη κύησης είναι η επαναφορά των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σε φυσιολογικά πλαίσια. Η έγκυος με διαβήτη κύησης χρειάζεται να παρακολουθεί το σάκχαρο με μετρήσεις πριν και μετά το φαγητό και με καταγραφή των αποτελεσμάτων ώστε να μπορεί να γίνει παρακολούθηση της θεραπείας. Η βασική θεραπεία είναι με διατροφή, όπου αποφεύγονται οι ευαπορρόφητοι υδατάνθρακες και όπου οι τροφές μοιράζονται σε μικρά και συχνά γεύματα. Η διατροφή στον διαβήτη κύησης πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές.

Καλό είναι η έγκυος με διαβήτη κύησης να ασκείται μετά από τα κυρίως γεύματα, π.χ. περπάτημα 10 λεπτών, εκτός εάν υπάρχει αντένδειξη από μαιευτική άποψη. Όταν οι θεραπευτικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται με διατροφή τότε η θεραπεία περιλαμβάνει την λήψη ινσουλίνης. Η παρακολούθηση του διαβήτη κύησης συνηστάται να γίνεται ανά δύο εβδομάδες από ενδοκρινολόγο με εξειδίκευση σε αυτό το τομέα.