Τι είναι η αντλίες ινσουλίνης;

Οι αντλίες ινσουλίνης είναι μικρά μηχανήματα που επιτρέπουν την συνεχή χορήγηση ινσουλίνης μέσω ενός υποδόριου καθετήρα που τοποθετείται πάνω στο δέρμα. Έτσι δεν χρειάζεται η χορήγηση ινσουλίνης με ένεση πριν τα γεύματα, ενώ δεν χρειάζεται και η χορήγηση της βασικής ινσουλίνης μια φορά την ημέρα. Οι αντλία δίνει μια μικρή δόση ινσουλίνης συνεχώς (ο λεγόμενος βασικός ρυθμός) ενώ πριν από ένα γεύμα ο ασθενής υπολογίζει τη δόση της ινσουλίνης που χρειάζεται και προγραμματίζει την αντλία ώστε να δοθεί την κατάλληλη στιγμή.

Ποιες αντλίες ινσουλίνης υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές αντλιών ινσουλίνης στον κόσμο, με τους περισσότερους να είναι διαθέσιμοι και στην Ελλάδα. Οι διάφορες αντλίες δεν διαφέρουν ριζικά στη βασική τους λειτουργία, δηλαδή τη συνεχή χορήγηση ινσουλίνης, αλλά υπάρχουν διαφορές στο λογισμικό τους και στο κατά πόσο μπορούν να συνδεθούν με μετρητές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Στην περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με μετρητή γλυκόζης, κάποια μοντέλα αντλιών επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της αντλίας ειδικά σε περίπτωση που το σάκχαρο στο αίμα αρχίζει να πέφτει σε επίπεδα υπογλυκαιμίας. Σε αυτή την περίπτωση η αντλία σταματάει την χορήγηση ινσουλίνης και με αυτό τον τρόπο προστατεύει τον ασθενή από υπογλυκαιμίες.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποιος μπορεί να έχει αντλία ινσουλίνης;

Σε γενικές γραμμές οι αντλία ινσουλίνης ενδείκνυται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους ικανοποιητικά με την κλασική χορήγηση ινσουλίνης με στυλό ινσουλίνης παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους. Καθώς το κόστος μιας αντλίας και των αναλώσιμών της είναι πολύ μεγάλο για το σύστημα υγείας, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιος μπορεί να έχει μια αντλία ινσουλίνης μέσω του συστήματος δημόσιας ασφάλισης. Η έναρξη της θεραπείας με αντλία ινσουλίνης μπορεί να γίνει μόνο σε δημόσια νοσοκομεία με εξειδικευμένο ιατρείο/κλινική διαβήτη τύπου 1 και μετά από ιατρική εκτίμηση, αξιολόγηση και έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ακούγεται ως η τέλεια λύση για την θεραπεία του διαβήτη, ειδικά του διαβήτη τύπου 1, η αντλία ινσουλίνης απαιτεί αρκετή αφοσίωση και δουλειά από μεριά του ασθενή ώστε να λειτουργήσει σωστά και να έχει τα αναμενόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του διαβήτη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχει τακτική παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο με εξειδίκευση στις αντλίες ινσουλίνης.

Τι πρέπει να ξέρω για την καθημερινότητα εάν έχω αντλία ινσουλίνης;

Η αντλία έχει το μέγεθος ενός μικρού κουτιού και χωράει άνετα σε μια τσέπη ή μπορεί να στηριχθεί σε μια ζώνη. Η αντλία έχει την δεξαμενή που περιέχει την ινσουλίνη και όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από εκεί, και είναι συνδεδεμένη με τον υποδόριο καθετήρα μέσω ενός λεπτού σωλήνα. Η αντλία πρέπει να φοριέται καθ’ όλο το 24ώρο, ακόμα και την ώρα του ύπνου, καθώς παρέχει τη βασική δόση ινσουλίνης σε συνεχή μορφή. Η αντλία μπορεί να αφαιρείται για μικρά χρονικά διαστήματα, π.χ. για να κάνει κάποιος ένα ντους. Ο υποδόριος καθετήρας μένει στο δέρμα μέχρι και για τρεις μέρες οπότε και πρέπει να αλλαχτεί. Ο ασθενής που έχει αντλία ινσουλίνης πρέπει να έχει και στυλό ινσουλίνης ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη θεραπεία εάν υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα με την αντλία.