Τι είδους φάρμακα πρέπει να λαμβάνω;
Η φαρμακευτική αγωγή του διαβήτη τύπου 2 συμπεριλαμβάνει μια σειρά από φάρμακα που βοηθούν τον οργανισμό να ελέγξει και να κρατήσει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο φυσιολογικό. Υπάρχουν διάφορα σχήματα θεραπείας, είτε με μεμονωμένες δραστικές ουσίες είτε σε συνδυασμό. Τα φάρμακα του διαβήτη τύπου 2 συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μετφορμίνη, τις σουλφονυλουρίες, τη πιογλιταζόνη, τους αναστολείς DPP-4, τους αναστολείς SGLT2, τους αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1, καθώς και την ινσουλίνη. Η επιλογή του σχήματος θεραπείες γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή και με την παρακολούθηση και καθοδήγηση του ενδοκρινολόγου.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και 2;
Η βασική διαφορά ανάμεσα στο νεανικό διαβήτη τύπου 1 και το διαβήτη τύπου 2 είναι πως στο διαβήτη τύπου 1 το σώμα μας σταματάει να παράγει ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, ενώ τα κύτταρά μας συνεχίζουν να ανταποκρίνονται κανονικά στην ινσουλίνη η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί, επειδή απλά δεν παράγεται άλλο αυτή η ορμόνη από το πάγκρεας. Έτσι το σάκχαρο αρχίζει να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα και ακολουθούν τα τυπικά συμπτώματα του διαβήτη. Σε αντίθεση, στον διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη φυσιολογικά, αλλά η ινσουλίνη δεν μπορεί να δράσει λόγω της ινσουλινοαντίστασης. Λόγω αυτής της βασικής διαφοράς εξηγείται γιατί στο νεανικό διαβήτη η θεραπεία είναι η χορήγηση ινσουλίνης από την αρχή, καθώς αναπληρώνουμε μια ορμόνη που λείπει.
Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και εμφανίζεται συχνά σε παιδιά ή κατά την εφηβεία. Ο διαβήτης τύπου 2, ο πιο κοινός τύπος, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.