Τι είναι οι μετρητές γλυκόζης;

Οι μετρητές γλυκόζης βοηθούν στην παρακολούθηση και ρύθμιση του ζαχάρου σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Στον διαβήτη, το σώμα μας δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα με αποτέλεσμα αυτά να ανεβαίνουν. Καθώς δεν έχουμε δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε πότε ανεβαίνει το ζάχαρό μας στο αίμα (εκτός αν είναι πολύ υψηλό), χρειάζεται να γίνεται μέτρηση. Οι μετρητές γλυκόζης μας δίνουν την τιμή του σακχάρου στο αίμα την στιγμή της μέτρησης ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις σωστές ρυθμίσεις αν χρειάζεται.

Τι είδους μετρητές γλυκόζης υπάρχουν;

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο είδη μετρητών γλυκόζης: αυτοί οι μετρητές που μετράνε την γλυκόζη σε μια-δυο σταγόνες αίμα που συνήθως παίρνουμε από τα δάχτυλα, και αυτοί που μετράνε την γλυκόζη στον ιστό κάτω από το δέρμα μας (υποδόρια). Οι πιο διαδεδομένοι είναι οι μετρητές που μετράνε στο αίμα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Πόσες φορές πρέπει να γίνεται η μέτρηση του σακχάρου;

Ο αυτοέλεγχος του διαβήτη είναι ένας βασικός πυλώνας στη θεραπεία του διαβήτη. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη (δηλ. αν είναι π.χ. τύπου 1 ή τύπου 2) ο αυτοέλεγχος γλυκόζης πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 1 ή παίρνει ινσουλίνη (άσχετα με τον τύπο διαβήτη), τότε η μετρήσεις πρέπει να γίνονται μέχρι και τέσσερις φορές την ημέρα ή και παραπάνω. Στο άτομο με διαβήτη τύπου 2 που δεν παίρνει ινσουλίνη και που η γενική ρύθμιση του διαβήτη είναι καλή, η μετρήσεις μπορούν να γίνονται μερικές φορές την εβδομάδα από μια με δύο φορές την ημέρα. Το ακριβές πρόγραμμα μετρήσεων που πρέπει να ακολουθηθεί είναι κάτι που θα συμφωνηθεί μεταξύ του ασθενή και του ενδοκρινολόγου – διαβητολόγου.

Πως γίνεται η μέτρηση του σακχάρου;

Για την μέτρηση χρειάζεται να έχουμε μερικές σταγόνες από αίμα. Με τη βοήθεια ενός σκαρφιστήρα, δηλ. μιας λεπτής βελόνας, τσιμπάμε την πλάγια άκρη ενός από τα δάχτυλα από όπου περνάμε το αίμα στην ειδική ταινία του μετρητή. Ο μετρητής κάνει την μέτρηση και μετά από λίγα δευτερόλεπτα μας δίνει την τιμή του σακχάρου στο αίμα. Είναι βασικό να έχουν πλυθεί να χέρια καλά πριν από κάθε μέτρηση, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο τυχών σάκχαρα ή άλλα υπολείμματα τροφών στα δάχτυλα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Ο ιατρός σας ή ο εκπαιδευτής διαβήτη θα σας δείξει την σωστή τεχνική για την μέτρηση του σακχάρου.

Στους μετρητές γλυκόζης που κάνουν την μέτρηση υποδόρια, δεν χρειάζεται να παίρνουμε αίμα. Αυτοί οι μετρητές έχουν ένα ειδικό καθετήρα που τοποθετείται πάνω στο δέρμα και μένει εκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – από μερικές μέρες μέχρι και δύο εβδομάδες. Η μέτρηση της γλυκόζης γίνεται αυτόματα και οι τιμές προβάλλονται σε ειδικές συσκευές ή στο κινητό.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Τι είναι η συνεχής καταγραφή ή μέτρηση γλυκόζης;

Τα τελευταία χρόνια και με την πιο ευρεία χρήση των μετρητών γλυκόζης που κάνουν την μέτρηση υποδόρια αναπτύχθηκε η τεχνολογία της συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (continuous glucose monitoring). Οι μετρητές καταγράφουν τις τιμές γλυκόζης συνεχόμενα και ο ασθενής μπορεί να τις ελέγξει ανά πάσα στιγμή. Επίσης, με την εφαρμογή ειδικών αλγόριθμων και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι μετρητές μπορούν να ειδοποιήσουν τον ασθενή για τυχών απότομες αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, και να αποτρέψουν επιπλοκές εγκαίρως όπως η υπογλυκαιμία.

Επίσης, τα καθημερινά προφίλ γλυκόζης που καταγράφονται είναι πολύ χρήσιμα στο να επιτευχθεί μια πολύ καλή ρύθμιση του διαβήτη σε άτομα με διαβήτη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η συνεχής καταγραφή γλυκόζης παραχωρείται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που αναγκαστικά είναι σε θεραπεία ινσουλίνης και πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου πολύ τακτικά μέσα στην ημέρα, και μόνο μετά από υπόδειξη του ιατρού που τους παρακολουθεί. Σε αυτά τα άτομα η συνεχής καταγραφή γλυκόζης αποφέρει μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα ζωής αλλά και στη ρύθμιση του διαβήτη όταν οι πληροφορίες που παρέχει χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο.