Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος του σκελετικού συστήματος η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών. Το αποτέλεσμα είναι τα οστά να έχουν μειωμένη μηχανική αντοχή με επακόλουθη αύξηση στον κίνδυνο καταγμάτων. Ειδικότερα, τα οστά που πάσχουν από οστεοπόρωση παθαίνουν κατάγματα από λεγόμενες φορτίσεις χαμηλής ενέργειας, δηλαδή χτυπήματα ή πεσίματα που κανονικά δεν θα προκαλούσαν κάποιο κάταγμα σε ένα υγιές οστό. Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση εμφανίζονται συχνότερα στο ισχίο, στον καρπό ή στη σπονδυλική στήλη. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες, όμως η γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Ποια είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον μεταβολισμό των οστών που καταλήγει σε μείωση της οστικής μάζας και αποδυνάμωση των οστών. Οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στη μείωση της οστικής μάζας είναι ένας συνδυασμός των εξής:

  • Ηλικία – καθώς οι άνθρωποι γερνούν η οστική μάζα χάνεται γρηγορότερα από ότι δημιουργείται
  • Φύλο – οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση από τους άνδρες
  • Χαμηλός (μικρότερος του 20) δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ), καθώς σχετίζεται με χαμηλότερη οστική μάζα.
  • Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης

Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχει και μια σειρά παραγόντων κινδύνου που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας ή άλλες ασθένειες που πάσχουμε:

  • Ενεργό κάπνισμα
  • Χρήση και κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών
  • Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
  • Θεραπευτική αγωγή με κορτικοειδή
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, κοιλιοκάκη, λύκος, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.
  • Ορμονικές διαταραχές όπως ο ανδρικός ή γυναικείος υπογοναδισμός

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και η αρχική απώλεια οστικής μάζας περνάει πολλές φορές απαρατήρητη. Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης εμφανίζονται όταν τα οστά έχουν εξασθενίσει σημαντικά και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, που προκαλείται από κάταγμα σε σπόνδυλο, απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου και κατάγματα χαμηλής βίας ειδικά στο ισχίο και τον καρπό.

Πως γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης απαιτεί την λήψη ακριβούς ιστορικού και κλινική εξέταση από έναν ιατρό με εξειδίκευση στην οστεοπόρωση, καθώς και την μέτρηση της οστικής μάζας. Ακολουθεί η αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου που μαζί με τις τιμές της οστικής μάζας μπαίνουν σε έναν αλγόριθμο για τον προσδιορισμό του κινδύνου κατάγματος τα επόμενα χρόνια. Με βάση τα αποτελέσματα αυτού του αλγόριθμου αποφασίζεται εάν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της οστεοπόρωσης;

Η καλύτερη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη! Ακολουθώντας έναν υγιή τρόπο ζωής με μια καλή ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, με τακτική σωματική άσκηση και με αποφυγή του καπνίσματος και άλλων καταχρήσεων, μπορεί κανείς να διατηρήσει την οστική μάζα σε ασφαλή επίπεδα. Ειδικότερα όσον αφορά τη διατροφή, αυτή πρέπει να περιέχει ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει ασβέστιο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Εάν υπάρχει δυσκολία στην επίτευξη ικανοποιητικών επιπέδων ασβεστίου και βιταμίνης D με διατροφή, μπορεί να κανείς να πάρει διατροφικά συμπληρώματα.

Η φαρμακευτική θεραπεία της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει φάρμακα που επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας, ενδυναμώνουν τον υπάρχοντα ιστό των οστών και βοηθούν στη σύνθεση νέας οστικής μάζας – μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καταγμάτων. Η θεραπεία περιλαμβάνει τα διφωσφονικά (π.χ. αλενδρονάτη, ιμπανδρονάτη, ρισεδρονάτη, ζολενδρονικό οξύ), την δενοσουμάμπη, την τεριπαρατίδη, την ραλοξιφένη, την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης και φυσικά την χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D. Τα περισσότερα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα (χάπια), όμως κάποια είναι ενέσιμα ή χρειάζονται ενδοφλέβια χορήγηση.

Η φαρμακευτική θεραπεία της οστεοπόρωσης πρέπει να γίνεται από ιατρό που είναι ειδικός σε αυτόν τον τομέα της ενδοκρινολογίας, για την σωστή προετοιμασία και παρακολούθηση της θεραπείας και για την αποφυγή επιπλοκών.