Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος του σκελετικού συστήματος η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών. Το αποτέλεσμα είναι τα οστά να έχουν μειωμένη μηχανική αντοχή με επακόλουθη αύξηση στον κίνδυνο καταγμάτων. Ειδικότερα, τα οστά που πάσχουν από οστεοπόρωση παθαίνουν κατάγματα από λεγόμενες φορτίσεις χαμηλής ενέργειας, δηλαδή χτυπήματα ή πεσίματα που κανονικά δεν θα προκαλούσαν κάποιο κάταγμα σε ένα υγιές οστό. Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση εμφανίζονται συχνότερα στο ισχίο, στον καρπό ή στη σπονδυλική στήλη. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες, όμως η γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Ποια είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης;
Η οστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον μεταβολισμό των οστών που καταλήγει σε μείωση της οστικής μάζας και αποδυνάμωση των οστών. Οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στη μείωση της οστικής μάζας είναι ένας συνδυασμός των εξής:
- Ηλικία – καθώς οι άνθρωποι γερνούν η οστική μάζα χάνεται γρηγορότερα από ότι δημιουργείται
- Φύλο – οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση από τους άνδρες
- Χαμηλός (μικρότερος του 20) δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ), καθώς σχετίζεται με χαμηλότερη οστική μάζα.
- Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχει και μια σειρά παραγόντων κινδύνου που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας ή άλλες ασθένειες που πάσχουμε:
- Ενεργό κάπνισμα
- Χρήση και κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών
- Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
- Θεραπευτική αγωγή με κορτικοειδή
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα, κοιλιοκάκη, λύκος, πολλαπλό μυέλωμα κ.α.
- Ορμονικές διαταραχές όπως ο ανδρικός ή γυναικείος υπογοναδισμός