Παχυσαρκία: Η ολιστική προσέγγιση «κλειδί» για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου

Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών, με ολοένα και υψηλότερα ποσοστά της νόσου να καταγράφονται σε παιδιά και εφήβους, καταδεικνύοντας την ανάγκη παρέμβασης σε επίπεδο πολιτείας.

Το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο καθιστά ιδιαίτερα απαιτητική την αντιμετώπισή της. Για την επιτυχή διαχείριση της νόσου απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στη βάση της συνεργασίας μιας διεπιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή. Συναντήσαμε τον κ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, Ενδοκρινολόγο και μέλος της ιδρυτικής ομάδας του metabolio, του επιστημονικού κέντρου μεταβολισμού, το οποίο εγγυάται μια θεραπευτική παρέμβαση βασισμένη στις αρχές του precision medicine, ο οποίος μας εξήγησε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος.

Η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε μάστιγα των ανεπτυγμένων κοινωνιών, με το πρόβλημα να εμφανίζεται πλέον όλο και σε μικρότερες ηλικίες ασθενών. Πού θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες του προβλήματος, είναι μόνο ζήτημα διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής ή θα μπορούσαν να υπάρχουν και παθολογικά αίτια;

Η παχυσαρκία, δηλαδή η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 kg/m2, είναι όντως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αφορά τις ανεπτυγμένες, και όχι μόνο, κοινωνίες. Η εικόνα που έχουμε από διεθνείς μελέτες είναι ότι σε πολλές χώρες του κόσμου το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία αγγίζει το 60% και συνεχώς αυξάνεται. Στις χώρες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, υπάρχει έντονη αυξητική τάση στο ποσοστό παχυσαρκίας, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του ποσοστού παιδιών με παχυσαρκία είναι εξαιρετικά γρήγορος σε όλες τις χώρες. Ειδικά για την Ελλάδα, τα τελευταία δεδομένα από το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Παχυσαρκία δείχνουν ότι σχεδόν 70% των ανδρών έχουν αυξημένο βάρος και παχυσαρκία, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 50%. Στα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια πάσχουν από αυξημένο βάρος και παχυσαρκία σε ποσοστό γύρω στο 30%. Είναι λοιπόν ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, καθώς η παχυσαρκία προδιαθέτει για μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας, όπως την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο eleftheriaonline.gr.

Leave a reply