Παχυσαρκία και κύηση – τι πρέπει να γνωρίζουμε

Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν δικά τους παιδιά αποτελεί όνειρο ζωής. Οι λόγοι που οδηγούν σε αδυναμία ενός ζευγαριού να κάνει παιδιά είναι πολλαπλοί και συμπεριλαμβάνουν ενδοκρινολογικούς παράγοντες ή γυναικολογικά θέματα. Συχνά, η παχυσαρκία, δηλαδή η αύξηση βάρους πάνω από το φυσιολογικό, είτε συνυπάρχει είτε είναι ο βασικός αρνητικός παράγοντας.

Στους άνδρες η παχυσαρκία συνδέεται με σχετική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα υπογοναδισμού, όπως χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κόπωση και μείωση της libido. Η τεστοστερόνη είναι ένας βασικός παράγοντας και στη παραγωγή σπερματοζωαρίων, αλλά παρότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται όταν υπάρχει παχυσαρκία συνήθως αυτό δεν οδηγεί σε πρόβλημα με τη γονιμότητα του άνδρα. Αυτό επιβεβαιώνεται με αντίστοιχη εξέταση του σπέρματος που αποτελεί βασικό μέρος της αξιολόγησης του ζευγαριού με ανεκπλήρωτη επιθυμία κύησης.

Στις γυναίκες η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τις ανωμαλίες περιόδου. Η παχυσαρκία οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει διαταραχή στην ισορροπία ανάμεσα στα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα. Αυτό καταλήγει στο να μην γίνεται απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες και αδυναμία να μείνει κανείς έγκυος. Επίσης, η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με παλίνδρομες κυήσεις και αποβολές, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και επιπλοκών κατά τον τοκετό. Τέλος, μειώνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για αυτούς τους λόγους είναι σκόπιμο πριν ξεκινήσει κανείς τις προσπάθειες για παιδί, να αφιερώσει κάποιους μήνες στη φροντίδα του σωματικού του βάρους. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους της τάξης του 5% του αρχικού βάρους συνδέεται με άμεση αύξηση των ποσοστών επιτυχίας του να μείνει κανείς έγκυος με φυσιολογικό τρόπο. Επίσης, οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) φτάνει τα 30 kg/m2 και κάτω, μειώνονται δραστικά οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, και αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η απώλεια βάρους μπορεί να επέλθει με διατροφή και άσκηση, κατά προτίμηση υπό την καθοδήγηση διατροφολόγου, ώστε να γίνει συνετά και με ασφάλεια. Δίαιτες που υπόσχονται άμεση απώλεια πολλών κιλών καλό είναι να αποφεύγονται καθώς συνήθως δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και καταλήγουν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση βάρους. Η διατροφή μπορεί να συνδυαστεί με εξειδικευμένα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου ενδοκρινολόγου. Αυτά τα φάρμακα οδηγούν σε σταθερή απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου, με εξαιρετικά αποτελέσματα και ασφάλεια.

Όσοι μπουν στη διαδικασία να χάσουν βάρος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αφιερώσουν τουλάχιστον 6 με 8 μήνες πριν συνεχίσουν τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη. Η ανταμοιβή τις περισσότερες φορές θα είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής – συχνά με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο.

Leave a reply