Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Πώς το σωματικό βάρος αναδεικνύεται σε «ρυθμιστή» της πάθησης

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια από τις πιο συχνές ορμονικές παθήσεις, με εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο να πάσχουν από ΣΠΩ χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ άλλες το μαθαίνουν όταν ξεκινούν τις προσπάθειές τους για τεκνοποίηση.

Όσον αφορά στην επίδραση του ΣΠΩ στη γυναικεία γονιμότητα, είναι γνωστό ότι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών διαταράσσει την φυσιολογική διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας, δυσκολεύοντας τη φυσική σύλληψη.

Καθώς ο μήνας Σεπτέμβρης είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών για το ΣΠΩ (PCOS), μιλήσαμε με τον ενδοκρινολόγο κ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, ο οποίος, μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε για τα αίτια του προβλήματος, καθώς και για τη σημασία της ρύθμισης του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μειώσουμετον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία μας, αλλά και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και πώς εκδηλώνεται;

Το ΣΠΩ είναι μια από τις πιο συχνές ορμονικές παθήσεις που αφορά περίπου το 10% όλων των γυναικών παγκοσμίως. Εκδηλώνεται με μια σειρά από συμπτώματα όπως οι διαταραχές περιόδου, υπογονιμότητα και αδυναμία σύλληψης, έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και άλλα σημεία του σώματος, ακμή, τριχόπτωση κεφαλής. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, και η ένταση τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα.

Ποια είναι τα αίτια του ΣΠΩ;

Το ΣΠΩ οφείλεται σε μια ανισορροπία ανάμεσα στις γυναικείου και αντρικού τύπου ορμόνες (τα λεγόμενα οιστρογόνα και ανδρογόνα αντίστοιχα). Όλες οι γυναίκες έχουν στον οργανισμό τους ανδρογόνα σε χαμηλά επίπεδα, που παράγονται στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Στο ΣΠΩ τα ανδρογόνα είναι ήπια αυξημένα σε σχέση με το φυσιολογικό.

Τα ακριβή αίτια αυτής της αύξησης δεν έχουν κατανοηθεί ακόμα πλήρως, αλλά σχετίζονται το πιθανότερο με κληρονομικούς – γονιδιακούς παράγοντες. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του ΣΠΩ παίζει το σωματικό βάρος. Περίπου το 95% των γυναικών με ΣΠΩ πάσχουν από υπέρβαρο ή παχυσαρκία, ενώ κάθε αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί στο να χειροτερεύουν τα συμπτώματα του ΣΠΩ.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr.

Leave a reply