Τι είναι η νόσος Graves;

Η νόσος Graves είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή όταν ο θυρεοειδής παράγει παραπάνω ορμόνη (θυροξίνη) από όσο χρειάζεται ο οργανισμός. Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου αντισώματα κάνουν επίθεση στο θυρεοειδή οδηγώντας τον σε υπερδιέγερση. Επίσης, τα αντισώματα αυτά στρέφονται ενάντια και σε άλλους ιστούς και ειδικότερα στα μάτια όπου σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Graves;

Τα συμπτώματα της νόσου Graves είναι αυτά του υπερθυρεοειδισμού και ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Άνδρες και άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία μπορεί να μην έχουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού συμπεριλαμβάνουν:

  • Απώλεια βάρους
  • Ταχυκαρδία, «φτερουγίσματα», αρρυθμίες
  • Αίσθηση άγχους, ανησυχίας ή πανικού, εκνευρισμός
  • Τρόμος (τρεμούλιασμα) των χεριών και ειδικά των δακτύλων
  • Εφίδρωση και ευαισθησία στη ζέστη
  • Διαταραχές περιόδου στις γυναίκες
  • Διόγκωση του θυρεοειδή
  • Κούραση και αδυναμία
  • Δυσκολίες στον ύπνο
  • Διαταραχές στα μάτια, π.χ. κοκκίνισμα, αίσθηση ξηρότητας, εξόφθαλμος, που είναι τυπικά συμπτώματα της νόσου Graves

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Graves;

Η διάγνωση της νόσου Graves γίνεται με εξετάσεις αίματος και προσδιορισμό των ορμονών TSH, ελεύθερη (free) T4, ελεύθερη (free) T3 και των αντισωμάτων. Τα τυπικά αποτελέσματα στον υπερθυρεοειδισμό δείχνουν μειωμένη TSH κάτω του φυσιολογικού ορίου και αυξημένη ελεύθερη Τ4/Τ3 άνω του φυσιολογικού ορίου, με θετικά αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Κατά τη διάγνωση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού οι διαγνωστικές εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν και τον υπέρηχο του θυρεοειδή και σε κάποιες περιπτώσεις σπινθηρογράφημα όταν υπάρχει υποψία αυτόνομων όζων.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου Graves;

Η θεραπεία της νόσου Graves γίνεται με τη χορήγηση θυρεοστατικών φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή θυροξίνης, με στόχο να επανέλθει η λειτουργία του θυρεοειδή σε φυσιολογικά πλαίσια. Η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί αρχικά για 18 μήνες. Στη νόσο Graves ένα ποσοστό των ασθενών χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική επέμβαση. Συνιστάται η θεραπεία της νόσου Graves να γίνεται από ενδοκρινολόγο με εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Έχω νόσο Graves και συμπτώματα εξόφθαλμου. Τι πρέπει να προσέχω;

Τα αντισώματα που προκαλούν τη νόσο Graves προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις τον εξόφθαλμο, δηλαδή μια πρόπτωση των οφθαλμών. Λόγω της πρόπτωσης τα μάτια δεν κλείνουν όπως πρέπει οδηγώντας σε κοκκίνισμα και αίσθηση ξηρότητας. Χρειάζεται εξέταση από ειδικό οφθαλμίατρο ώστε να δοθεί σωστή θεραπεία για την ξηροφθαλμία και την αντιμετώπιση του εξόφθαλμου. Ένας βασικός παράγοντας που χειροτερεύει τα συμπτώματα είναι το κάπνισμα που καλό είναι να σταματήσει τελείως. Με τον έλεγχο της νόσου Graves τα συμπτώματα του εξόφθαλμου σε πολλές περιπτώσεις  καλυτερεύουν.

Έχω νόσο Graves και θέλω να μείνω έγκυος. Τι πρέπει να προσέχω;

Σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη όταν υπάρχει νόσος Graves που δεν έχει θεραπευτεί. Εάν κανείς μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια θεραπείας με θυρεοστατικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσει τον ενδοκρινολόγο άμεσα καθώς θα χρειαστεί προσαρμογή της θεραπείας επειγόντως ανάλογα με πιο φάρμακο παίρνει η ασθενής. Θα χρειαστεί επίσης στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου γίνεται έλεγχος των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων καθώς μπορούν να περάσουν στο μωρό και να προκαλέσουν νεογνικό υπερθυρεοειδισμό. Καλό είναι η παρακολούθηση πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να γίνεται από ενδοκρινολόγο που εξειδικεύεται στην ενδοκρινολογία κύησης.