Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Ποιες τροφές να επιλέγετε και ποιες να αποφεύγετε

Πολλές φορές διαβάζουμε και ακούμε πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – είναι όμως αλήθεια; Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που καταστρέφουν τον ιστό του θυρεοειδή με αποτέλεσμα η παραγωγή ορμονών να σταματάει και να προκαλείται υποθυρεοειδισμός. Η ανάπτυξη των αντισωμάτων είναι στενά συνδεδεμένη με τα γονίδια και το κληρονομικό ιστορικό του κάθε ασθενή και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Όταν πια εμφανιστεί υποθυρεοειδισμός απαιτείται η έναρξη αγωγής με χάπια θυροξίνης που στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζεται για πάντα.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή ή δίαιτα για τη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ειδικότερα, σε αντίθεση με αυτά που πολλές φορές διαβάζουμε και ακούμε, δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να σταματήσουν ή να καλυτερέψουν τον υποθυρεοειδισμό. Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι συνδεδεμένη με την εμφάνιση προβλημάτων στο θυρεοειδή σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές. Η επιπρόσθετη λήψη ιωδίου μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων δεν συνιστάται όταν ακολουθείται μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η υπερβολική κατανάλωση ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό. Επίσης, κάποια διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν σόγια μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδή αλλά μόνο εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Για αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία θυροξίνης το χάπι πρέπει να παίρνεται το πρωί σε άδειο στομάχι και να αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές και διατροφικά συμπληρώματα που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση της θυροξίνης από το πεπτικό σύστημα. Μερικά παραδείγματα είναι τα καρύδια, το σογιάλευρο και τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου. Τέλος, η βιοτίνη που εμπεριέχεται σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα για την υγεία των μαλλιών  και των νυχιών, επηρεάζει τις εργαστηριακές μετρήσεις του θυρεοειδή χωρίς όμως να έχει επίπτωση στα επίπεδα λειτουργίας του αδένα. Έτσι, τέτοια συμπληρώματα καλό είναι να αποφεύγονται για μια εβδομάδα πριν τις αιματολογικές εξετάσεις ώστε οι μετρήσεις να είναι ακριβείς.

Leave a reply