Τι είναι η υπερτρίχωση;

Η υπερτρίχωση ή αλλιώς δασυτριχισμός είναι η υπερβολική τριχοφυΐα του σώματος. Αν και αφορά και τα δύο φύλα, για ευνόητους λόγους είναι ένα σύμπτωμα που ανησυχεί πρωτίστως γυναίκες. Η υπερτρίχωση εκδηλώνεται στο πρόσωπο αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του σώματος όπως η κοιλιά, οι μηροί και η πλάτη. Το πιο σύνηθες είναι η υπερτρίχωση να εμφανιστεί σταδιακά και να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται σε πιο οξεία μορφή μέσα σε μερικούς μήνες.

Ποια είναι τα αίτια της υπερτρίχωσης;

Η τριχοφυΐα στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζεται από τα λεγόμενα ανδρογόνα – ορμόνες που στη γυναίκα παράγονται στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Η υπερτρίχωση εμφανίζεται όταν η φυσιολογική ισορροπία ανάμεσα στα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα διαταράσσεται, με αύξηση της ποσότητας των ανδρογόνων που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα ανδρογόνα αυτά οδηγούν στην αύξηση της τριχοφυΐας στα διάφορα σημεία του σώματος. Η αύξηση των ανδρογόνων μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών με υπερτρίχωση πριν την εμμηνόπαυση. Άλλες αιτίες είναι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των ωοθηκών ή επινεφριδίων που παράγουν ανδρογόνα, το σύνδρομο Cushing, η Συγγενής Υπερπλασία Επινεφριδίων και άλλα σπάνια νοσήματα, καθώς και κάποια φάρμακα όπως τα στεροειδή. Τέλος, υπάρχει και ο λεγόμενος ιδιοπαθής δασυτριχισμός που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες οικογένειες και φυλές χωρίς να υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογία.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια άλλα συμπτώματα σχετίζονται με την υπερτρίχωση;

Επειδή η υπερτρίχωση είναι αποτέλεσμα των αυξημένων ανδρογόνων στο αίμα, συχνά σχετίζεται και με άλλα συμπτώματα όπως η αλωπεκία της κεφαλής και οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Σε περίπτωση που η εξέλιξη της υπερτρίχωσης είναι ταχεία και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από ειδικό ενδοκρινολόγο το συντομότερο δυνατόν.

Ποιες εξετάσεις χρειάζονται εάν έχω υπερτρίχωση;

Θα χρειαστεί ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό και εκτίμηση από ενδοκρινολόγο που έχει εμπειρία και εξειδίκευση στις παθήσεις που αφορούν διαταραχές των ανδρογόνων. Οι εκτίμηση και καταμέτρηση της τριχοφυΐας γίνεται με τη βοήθεια ειδικής κλίμακας που βοηθάει τόσο στην διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της θεραπείας. Οι εξετάσεις που χρειάζονται σε πρώτη φάση είναι εξετάσεις αίματος για το επίπεδο των ανδρογόνων και άλλων ορμονών. Ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα χρειάζονται και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και ούρων, καθώς και απεικονιστικός έλεγχος των ωοθηκών και των επινεφριδίων με υπέρηχο και τομογραφίες αντίστοιχα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι η θεραπεία της υπερτρίχωσης;

Η θεραπεία της υπερτρίχωσης εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Για παράδειγμα, εάν οφείλεται σε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που σχετίζεται με παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τριχοφυΐας. Η θεραπεία της υπερτρίχωσης με φάρμακα γίνεται υπό την καθοδήγηση ενδοκρινολόγου και περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιανδρογόνων όπως συγκεκριμένοι τύποι αντισυλληπτικών και η σπιρονολακτόνη. Η φαρμακευτική θεραπεία της υπερτρίχωσης συνοδεύεται από μεθόδους αισθητικής τοπικής αντιμετώπισης όπως η αφαίρεση με ξύρισμα ή κερί, η ηλεκτρόλυση και η θεραπεία με ακτίνες λέιζερ.