Τι είναι ο θυρεοειδής;
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό κάτω από τον λάρυγγα. Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και τη τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στον έλεγχο της θερμοκρασίας σώματος και επηρεάζουν τον ρυθμό της καρδιάς. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει επίσης μια άλλη ορμόνη, την καλσιτονίνη, που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Η παραγωγή και απελευθέρωση των ορμονών T4 και T3 ρυθμίζεται από την υπόφυση και τον υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, δίνει σήμα στην υπόφυση για να παράγει τη θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH). Η υπόφυση, που βρίσκεται επίσης στη βάση του εγκεφάλου, απελευθερώνει μια ορισμένη ποσότητα TSH ανάλογα με τα επίπεδα θυροξίνης και T3 στον οργανισμό. Ο θυρεοειδής, με τη σειρά του, ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών με βάση την ποσότητα TSH που λαμβάνει από την υπόφυση.
Οι παθήσεις θυρεοειδή είναι από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις που υπάρχουν. Εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από ότι σε άνδρες, ενώ εμφανίζονται και κατά την παιδική ηλικία. Τα πιο συχνά προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι τα εξής:
- Διόγκωση του θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη)
- Υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ θυρεοειδή ορμόνη)
- Υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί)
- Όζοι