Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Υποθυρεοειδισμός ονομάζεται η υπολειτουργία του θυρεοειδή, δηλαδή όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ορμόνη (θυροξίνη). Από ενδοκρινολογική άποψη διαχωρίζουμε το εάν ο υποθυρεοειδισμός είναι πλήρης, δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του και δεν παράγει καθόλου ορμόνη, ή εάν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί με κάποιες ποσότητες ορμόνης να παράγονται ακόμη. Η τελευταία περίπτωση ονομάζεται υποκλινικός υποθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική πάθηση παγκοσμίως.

Τι προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης ασθένειας, της νόσου Hashimoto, όπου αντισώματα καταστρέφουν τον ιστό του θυρεοειδή με αποτέλεσμα η παραγωγή ορμονών να σταματάει. Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι η χρήση θυρεοστατικών φαρμάκων κατά τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, η χειρουργική ολική αφαίρεση του θυρεοειδή π.χ. λόγω ύποπτων όζων, θεραπεία με ραδιενέργεια στην περιοχή του λαιμού, καθώς και κάποια φάρμακα όπως το λίθιο ή, πιο σπάνια, η αμιοδαρόνη.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να είναι τα εξής:

  • Κούραση
  • Βραδυκαρδία
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Αύξηση βάρους
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ξηροδερμία και τριχόπτωση
  • Βραχνάδα
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Κατάθλιψη

Πως γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;

Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με εξετάσεις αίματος και προσδιορισμό των ορμονών TSH, ελεύθερη (free) T4, ελεύθερη (free) T3. Για την διερεύνηση του αν υπάρχει νόσος Hashimoto γίνεται έλεγχος των αντισωμάτων στο αίμα. Τα τυπικά αποτελέσματα στον υποθυρεοειδισμό δείχνουν αυξημένη TSH άνω του φυσιολογικού ορίου και μειωμένη ελεύθερη Τ4/Τ3 κάτω του φυσιολογικού ορίου. Όταν η TSH είναι άνω του φυσιολογικού ορίου αλλά η ελεύθερη Τ4/Τ3 είναι ακόμα εντός φυσιολογικών ορίων τότε η διάγνωση είναι αυτή του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού. Στην περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένος υποθυρεοειδισμός στις εξετάσεις και τα αντισώματα είναι θετικά, τότε μιλάμε για τη νόσο Hashimoto ως αιτία του υποθυρεοειδισμού. Κατά τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού οι εξετάσεις πολλές φορές συμπεριλαμβάνουν και τον υπέρηχο του θυρεοειδή.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ποια είναι η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού;

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού γίνεται με τη χορήγηση θυροξίνης, δηλαδή της ορμόνης του θυρεοειδή, σε μορφή χαπιού. Η δόση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και η ηλικία. Η ρύθμιση της δόσης θυροξίνης γίνεται μέσω τακτικών ελέγχων της TSH στην αρχή με στόχο η TSH να επιστρέψει εντός των φυσιολογικών ορίων.

Τι πρέπει να προσέχω αν παίρνω χάπια θυρεοειδή (θυροξίνη);

Η θυροξίνη είναι ένα χάπι που πρέπει να παίρνει κανείς το πρωί σε άδειο στομάχι με ένα ποτήρι νερό και με απόσταση 30 λεπτών έως μίας ώρας από το πρωινό και από άλλα φάρμακα. Ο λόγος είναι ότι πολλές τροφές και φάρμακα επηρεάζουν την απορρόφηση της θυροξίνης από το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τη δράση του φαρμάκου.

Έχω υποθυρεοειδισμό και θέλω να μείνω έγκυος. Τι πρέπει να προσέχω;

Εάν κανείς έχει υποθυρεοειδισμό και παίρνει θεραπεία με θυροξίνη θα πρέπει να ενημερώσει τον ενδοκρινολόγο πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες για να μείνει κανείς έγκυος. Θα χρειαστεί προσαρμογή της δόσης θυροξίνης και στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη σωστή ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού καθώς ισχύουν διαφορετικοί στόχοι TSH. Καλό είναι η παρακολούθηση πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να γίνεται από ενδοκρινολόγο που εξειδικεύεται στην ενδοκρινολογία κύησης.