Μεταβολικό Σύνδρομο και σύγχρονη εποχή: Αποκωδικοποιώντας τις επιπτώσεις του στην υγεία μας

Μια από τις πιο σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία στη σύγχρονη εποχή είναι το μεταβολικό σύνδρομο, με τα ποσοστά των ανθρώπων που το εμφανίζουν να αυξάνονται συνεχώς στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 20-25% περίπου του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού εμφανίζει το σύμπλεγμα των παραγόντων κινδύνου που συνιστά το μεταβολικό σύνδρομο. Το 2000 μάλιστα, περίπου το 32% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσοστό έχει ανέλθει στο 34%.

Το μεταβολικό σύνδρομο, που είναι άμεσα συνυφασμένο με την καθιστική ζωή και την κατανάλωση πρόχειρης και επεξεργασμένης τροφής, συνδέεται με μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισής του. Ο πυρήνας του προβλήματος του μεταβολικού συνδρόμου είναι η παχυσαρκία, και ως εκ τούτου η θεραπεία της παχυσαρκίας αποτελεί βασικό άξονα στην προσέγγιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Για το λόγο αυτό, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Eνδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, Δρ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης αναφορικά με τα αίτια, τις εκδηλώσεις, αλλά και τη θεραπευτική προσέγγιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Κύριε Μανωλόπουλε, στην αρχή της συζήτησής μας, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο. Μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για την υγεία μας;

Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος ευνοεί την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή, και αφορά σε ένα συνδυασμό συμπτωμάτων και ευρημάτων στις κλινικο-εργαστηριακές εξετάσεις που συνθέτουν έναν αυξημένο κίνδυνο στο να εμφανίσει κάποιος διαβήτη, έμφραγμα ή εγκεφαλικό κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή του. Με άλλα λόγια, το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί αυτόνομο νόσημα, αλλά «εκφράζεται» μέσα από ένα σύνολο παραγόντων που αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο iatro.gr.

Leave a reply