Παιδικός Διαβήτης: Ένας χρήσιμος οδηγός για τους γονείς

Για πολλούς γονείς, το να διαγνωστεί το παιδί τους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (παιδικός διαβήτης) είναι μια κατάσταση που θα τους προβληματίσει ιδιαίτερα και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έντονη ανησυχία. Η ανησυχία αφορά κυρίως στη νέα πραγματικότητα στην οποία καλείται «εισαχθεί» το παιδί και ολόκληρη η οικογένειά του, η οποία περιλαμβάνει την ισόβια χορήγηση ινσουλίνης, τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και την καθοδήγηση από διατροφολόγο, ενώ απαιτεί και την υποστήριξη του οικείου περιβάλλοντος. Η αλήθεια είναι πως, με σωστή πληροφόρηση, καθοδήγηση και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η διάγνωση αυτή δεν χρειάζεται να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού γενικότερα. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς για τον παιδικό διαβήτη;

Ο μήνας Νοέμβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια απειλή του σακχαρώδη διαβήτη. Με αφορμή αυτήν την ευκαιρία, συναντηθήκαμε με τον Διαβητολόγο-Ενδοκρινολόγο Κωνσταντίνο ΜανωλόπουλοΔιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις μας και μας παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό για τον παιδικό διαβήτη, εξηγώντας αναλυτικά τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται, καθώς και το τι περιλαμβάνει η θεραπευτική του προσέγγιση.

Κύριε Μανωλόπουλε, μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1, γνωστός και ως παιδικός ή νεανικός διαβήτης, είναι μια νόσος όπου το σώμα του παιδιού δεν παράγει πλέον μια σημαντική ορμόνη, την ινσουλίνη. Σε αντίθεση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, ο οποίος συχνά σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής του ανθρώπου, ο Διαβήτης Τύπου 1 προκαλείται κυρίως από το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστρέφονται κατά λάθος από αντισώματα που παράγει το ίδιο το σώμα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αυτοάνοσο νόσημα, τα ακριβή αίτια του οποίου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η εμφάνισή του επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η νόσος στα παιδιά;

Όταν δεν υπάρχει πια ινσουλίνη στο σώμα του παιδιού, το σάκχαρο (γλυκόζη) αρχίζει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας τα τυπικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως με οξύ τρόπο και μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, ανεξήγητη απώλεια βάρους, μειωμένη σωματική αντοχή και κόπωση, αυξημένο αίσθημα δίψας και πείνας και πολυουρία. Ακριβώς επειδή η εκδήλωση των άνω συμπτωμάτων είναι γρήγορη και σοβαρή, είναι σημαντικό οι γονείς να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση, να ξεκινήσει το παιδί τη θεραπεία του και να μειωθεί ο κίνδυνος πιθανών επιπλοκών.

Τι περιλαμβάνει η θεραπευτική προσέγγιση και ποιους περιορισμούς πρέπει να αντιμετωπίσει το παιδί;

Αρχικά θα πρέπει να εξηγήσουμε πως στόχος της θεραπείας είναι να γίνει αναπλήρωση της ινσουλίνης, ώστε η γλυκόζη στο αίμα να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές που αφορούν μεταξύ άλλων την όραση, τη νεφρική λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.

Η σωστή θεραπεία του παιδικού διαβήτη βασίζεται στη στενή συνεργασία του παιδιού και της οικογένειας με τον παιδίατρο ή ενδοκρινολόγο αλλά και με διατροφολόγο και άλλους επαγγελματίες υγείας. Είναι απαραίτητο να μάθει κανείς να μετράει την ποσότητα υδατανθράκων στην καθημερινή διατροφή και να γίνεται συχνή μέτρηση γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα η δόση της ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγείται πριν από κάθε γεύμα και κατά την διάρκεια της ημέρας. Τέλος, η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και υγιεινή, και να υπάρχει τακτική σωματική άσκηση. Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2, δεν υπάρχει λόγος για κάποια δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, με τη σωστή καταμέτρηση υδατανθράκων και την επαρκή κάλυψη ενός γεύματος με ινσουλίνη μπορεί το παιδί με διαβήτη τύπου 1 να φάει αρκετά ελεύθερα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr.

Leave a reply