Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης στην απώλεια βάρους;

Τις τελευταίες δεκαετίες η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες υγείας, αλλά και σε οικονοµικό επίπεδο για το παγκόσμιο σύστηµα υγείας. Το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, καθιστά ιδιαίτερα απαιτητική την αντιμετώπισή της. Για την επιτυχή διαχείριση της νόσου απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στη βάση της συνεργασίας μιας διεπιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή.

Στον στόχο της απώλειας βάρους, λοιπόν, η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός σταθερού και υγιούς αποτελέσματος. Οι αλλαγές στη διατροφή ασφαλώς και είναι το πρώτο βήμα, ωστόσο η ενσωμάτωση της άσκησης στο πρόγραμμα της απώλειας βάρους ενισχύει την αποτελεσματικότητά του. Για το λόγο αυτό, μέσα από το παρακάτω άρθρο θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον πολύπλευρο ρόλο της άσκησης για όποιον επιθυμεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, να χάσει το περιττό του βάρος και να στραφεί προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η άσκηση ως μέρος ενός ολιστικού προγράμματος

Αρχικά θα πρέπει να γίνει σαφές πως η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο στη μείωση των θερμίδων που λαμβάνονται μέσω της τροφής, αλλά στη γενικότερη προώθηση ενός πιο υγιεινού, ολιστικού τρόπου ζωής. Φυσικά, ο ολιστικός τρόπος ζωής, δεν έγκειται μόνο στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής καθημερινότητας, ούτε αποσκοπεί αποκλειστικά στην γυμναστική και στη σωστή διατροφή. Αφορά κυρίως σε μια ριζική αλλαγή σε παγιωμένες αρχές που έχουν εντρυφήσει μέσα μας με τα χρόνια και στον επαναπρογραμματισμό του οργανισμού μας, όπου η οποιασδήποτε έντασης άσκηση θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η άσκηση λειτουργεί συμπληρωματικά με τις διατροφικές αλλαγές, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή δαπάνη και δημιουργώντας ένα έλλειμα που είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους. Εκτός από αυτό, προάγει την ανάπτυξη των μυών, καθώς το άτομο «καίει» περισσότερες θερμίδες και ενισχύει τον μεταβολικό του ρυθμό.

Διάφορες μορφές άσκησης και πώς να επιλέξει κανείς

Σήμερα υπάρχουν διάφορες μορφές άσκησης που μπορεί κανείς να επιλέξει. Παρότι υπάρχουν διαφορές στην αποτελεσματικότητα που θα έχει η άσκηση στην απώλεια βάρους, καθώς αυτό εξαρτάται από τον τύπο, την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά της, σε γενικές γραμμές κάθε είδους σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη δαπάνη θερμίδων και είναι θεμιτή. Βασικός παράγοντας στο τι τύπου άσκηση θα επιλέξουμε είναι η προσωπικές μας προτιμήσεις αλλά και το σε τι επίπεδο σωματικής και φυσικής κατάστασης βρισκόμαστε. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα είδος άσκησης που μας αρέσει και που μπορούμε να ακολουθήσουμε χωρίς κίνδυνο τραυματισμών. Ειδικά για το δεύτερο, η συνεργασία με έναν έμπειρο γυμναστή ή προπονητή, καθώς και συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό μας πριν ξεκινήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Καθημερινή άσκηση

Για όποιον επιθυμεί να απολαύσει τα οφέλη της άσκησης, ιδίως μάλιστα όταν στόχος του είναι η απώλεια βάρους, η συνέπεια είναι το κλειδί. Η ενσωμάτωση, δηλαδή, της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα, ακόμη και σε μικρή ένταση, βοηθά στο να διατηρηθεί το κίνητρο. Είτε, λοιπόν, προτιμά κανείς να ανέβει τις σκάλες από το να πάρει το ασανσέρ, είτε πηγαίνει για ένα γρήγορο περπάτημα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού του διαλείμματος, είτε συμμετέχει σε μια ρουτίνα δομημένης άσκησης, η συνέπεια διατηρεί το σώμα σε κίνηση και συμβάλλει σε μια πιο σταθερή πρόοδο προς τον στόχο της απώλειας βάρους. Εκτός των άλλων, η καθημερινή άσκηση προσφέρει και πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας τη διάθεση, που είναι κρίσιμοι παράγοντες στη διαχείριση του βάρους.

Ομαδική άσκηση

Ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το τένις ή το paddle, ο χορός ή το τρέξιμο σε ομάδα προσφέρουν άσκηση σε σύνδεση με άλλους το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά στη συνέπεια. Όταν γινόμαστε μέρος μιας ομάδας οι πιθανότητες να διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης αυξάνονται σημαντικά. Και φυσικά, η συναναστροφή με άλλους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον όπως εμείς συμβάλει θετικά και στην ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής.

Cardio

Η αερόβια άσκηση (cardio) είναι σωματική άσκηση που σκοπεύει να βελτιώσει το σύστημα οξυγόνου στον οργανισμό μας. Μπορεί να περιλαμβάνει το διάδρομο, το κωπηλατικό μηχάνημα, αλλά και μια απλή βόλτα με το σκύλο, το καθάρισμα του σπιτιού, μια έντονη μέρα δραστηριοτήτων, την κολύμβηση κ.ά. Το cardio βελτιώνει αποδεδειγμένα το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας το ρυθμό της απώλειας βάρους.

Προπόνηση δύναμης

Με τη σειρά της, η προπόνηση δύναμης μπορεί, εξαιτίας της ενεργειακής δαπάνης και του αυξημένου βάρους που καλείται ο ασκούμενος να σηκώσει, προκαλεί απώλεια βάρους και αύξηση των μυών, που θα κάψουν το σωματικό λίπος και θα αυξήσουν το μεταβολισμό.

Cross-Training

Μία ακόμη, αυξανόμενη τάση γυμναστικής είναι το Cross Training, το οποίο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, συνδυάζει την cardio άσκηση με την άσκηση αντίστασης με βάρη, επιτρέποντας στον ασκούμενο να διαχειρίζεται τον δικό του όγκο της προπόνησης και να επιτυγχάνει το στόχο του.

ΗΙΙΤ

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ), είναι μια μέθοδος αερόβιας άσκησης που έχει λάβει τεράστια αναγνωρισιμότητα, με την οποία το άτομο δεν καίει μόνο θερμίδες, αλλά επίσης ανεβάζει τον μεταβολισμό μετά την άσκηση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το κλειδί για τη βιωσιμότητα βρίσκεται στην εύρεση δραστηριοτήτων που απολαμβάνουν τα άτομα, καθώς η συμμόρφωση είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Καλλισθενική γυμναστική

Στο συγκεκριμένο είδος γυμναστικής μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το βάρος του σώματός του ως αντίσταση, αυξάνοντας την αντοχή και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Καρδιαγγειακή προστασία

Η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία, αφού ενισχύει την καρδιά, βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η φυσική άσκηση ακόμα και μέτριας έντασης (30 λεπτά την ημέρα βάδιση, κηπουρική, δουλειές σπιτιού, χορός κ.ά.), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, να ρυθμίσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, να περιορίσει το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους, να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος και αρθρώσεων και στην αρμονική λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Συμπερασματικά, η άσκηση είναι ένα απαραίτητο στοιχείο κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους. Συμπληρώνει τις διατροφικές αλλαγές, προάγει τη συνολική ευεξία και προσφέρει προστασία από χρόνιες ασθένειες. Ενσωματώνοντας, λοιπόν, διάφορες μορφές άσκησης σε ένα ολιστικό πρόγραμμα και θέτοντας την καθημερινή σωματική δραστηριότητα ως προτεραιότητα, τα άτομα μπορούν να επιτύχουν το στόχο της απώλειας βάρους και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

Leave a reply