Τι είναι η Βαριατρική Χειρουργική;

Η θεραπεία της κλινικής παχυσαρκίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες – διατροφή και άσκηση, φαρμακοθεραπεία και χειρουργική αντιμετώπιση. Για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την ιδανική θεραπευτική οδό, παρ’ όλα αυτά είναι μια επιλογή που πολλοί δεν την γνωρίζουν ή την αποφεύγουν γιατί φοβούνται το χειρουργείο. Στο παρακάτω άρθρο θα ενημερώσουμε για την επιστήμη της Βαριατρικής Χειρουργικής, για την ασφάλεια του χειρουργείο και για το τι μπορεί κανείς να περιμένει μετά από μια επέμβαση. Η Βαριατρική Χειρουργική αποτελεί μια εξειδίκευση της χειρουργικής, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μέσα από επεμβάσεις που γίνονται στο πεπτικό σύστημα. Καθώς αυτές οι επεμβάσεις έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στο διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία, συχνά αμέσως μετά το χειρουργείο και ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, η βαριατρική χειρουργική αποκαλείται κάποιες φορές και μεταβολική χειρουργική.

Τεχνικές στη Βαριατρική Χειρουργική:

Οι χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες εμπίπτουν κάτω από την ομπρέλα της Βαριατρικής Χειρουργικής είναι αρκετές και εξελίσσονται συνεχώς. Πρόκειται για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους μέσω μιας σειράς μηχανισμών – ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης: της αύξησης του αισθήματος κορεσμού ώστε να χορταίνει κανείς με μικρότερη ποσότητα φαγητού, την αλλαγή του μεταβολισμού λόγω των ορμονικών αλλαγών που επιφέρει η επέμβαση, και την μείωση των θερμίδων που λαμβάνει το σώμα μετά από κάθε γεύμα μέσω μιας (ήπιας) δυσαπορρόφησης από το πεπτικό σύστημα. Το ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενή και είναι μια εξατομικευμένη απόφαση που λαμβάνεται από την θεραπευτική ομάδα στο στάδιο της προετοιμασίας για την επέμβαση.

Μία από τις πιο κοινές και διαδεδομένες επεμβάσεις είναι η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι. Η συγκεκριμένη επέμβαση μετατρέπει το στομάχι σε έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα αφαιρώντας το 70-80% του στομάχου. Το αποτέλεσμα είναι ότι λόγω μιας σειράς αλλαγών στις ορμόνες που εκκρίνει το στομάχι αλλά και της μείωσης του μεγέθους του στομάχου, ο ασθενής έχει μειωμένο αίσθημα πείνας, χορταίνει με μικρότερες μερίδες και έτσι αρχίζει και χάνει βάρος πολύ σύντομα μετά το χειρουργείο.

Η δεύτερη πιο κοινή επέμβαση είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση Roux-en-Y, γνωστή και ως γαστρική παράκαμψη. Στη γαστρική παράκαμψη αλλάζει η ανατομία του πεπτικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμπτεται ένα τμήμα του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ήπια δυσαπορρόφηση ώστε να υπάρχει σημαντική μείωση των θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός μετά από κάθε γεύμα. Σε συνδυασμό με την μείωση της όρεξης που επιφέρει η επέμβαση, η γαστρική παράκαμψη αποτελεί την θεραπευτική επιλογή που για την ώρα σχετίζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας βάρους, που μπορεί να φτάσει έως και το 35% του αρχικού σωματικού βάρους (65-70% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους).

Τέλος, μια ακόμη τεχνική είναι αυτή της γαστρικής παράκαμψης μιας αναστόμωσης (Mini-bypass), η οποία λειτουργεί κάνοντας το στομάχι πολύ μικρότερο και παρακάμπτοντας τμήμα του λεπτού εντέρου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πολύ αποτελεσματική, μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Η ασφάλεια της Βαριατρικής Χειρουργικής

Οι περισσότεροι ασθενείς ανησυχούν για την ασφάλεια της Βαριατρικής Χειρουργικής όταν γίνεται συζήτηση για αυτή την θεραπευτική επιλογή, κάτι που είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Για κάθε χειρουργική επέμβαση η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του ιατρού που την εκτελεί και, φυσικά, η Βαριατρική Χειρουργική δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ασφάλεια της Bαριατρικής Xειρουργικής είναι στενά συνδεδεμένη με τα προσόντα και την εμπειρία της εκάστοτε χειρουργικής ομάδας. Η επιλογή ενός αξιόπιστου και έμπειρου χειρουργού, καθώς και η ολοκληρωμένη προεγχειρητική αξιολόγηση είναι παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Εκτός από αυτό, όλοι οι υποψήφιοι για Βαριατρική Χειρουργική ασθενείς υποβάλλονται σε διεξοδικές αξιολογήσεις από τους ιατρούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι σωματικά και ψυχολογικά έτοιμοι να υποβληθούν σε αντίστοιχη επέμβαση και ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους με βάση το εξατομικευμένο ιστορικό τους.

Η αποτελεσματικότητα της Βαριατρικής Χειρουργικής

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής, αυτή εκτιμάται όχι μόνο σε σχέση με το βάρος που χάνεται, αλλά και με τον αντίκτυπο της επέμβασης στην υγεία του ασθενή. Η έρευνα μας δείχνει σταθερά ότι η Βαριατρική Χειρουργική μπορεί να οδηγήσει πράγματι σε σημαντική και διαρκή απώλεια βάρους. Πολύ συχνά, οι ασθενείς εμφανίζουν βελτίωση σε παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο Διαβήτης Τύπου 2, η υπέρταση και η υπνική άπνοια, που σε αρκετές περιπτώσεις συνεπάγεται με διακοπή της φαρμακοθεραπείας που ήταν απαραίτητη πριν το χειρουργείο.

Εντούτοις, εκτός από τις αλλαγές στο σώμα, η Βαριατρική Χειρουργική μπορεί να συμβάλει και στην ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία των ασθενών. Για παράδειγμα, πολλοί αναφέρουν πως μετά από ένα πετυχημένο χειρουργείο, εμφανίζουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη ψυχική υγεία. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν ανά ασθενή, καθώς η επιτυχία μιας τέτοιου είδους επέμβασης επηρεάζεται από παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής μετά το χειρουργείο, οι διατροφικές συνήθειες και η τήρηση των συμβουλών του ιατρού. Σε σχέση με αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς ότι μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί παρακολούθηση από διατροφολόγο και ενδοκρινολόγο εφ’ όρου ζωής για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιτυχία και ασφάλεια της επέμβασης.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η Bαριατρική Xειρουργική συνιστά ένας σημαντικός θεραπευτικός πυλώνας στο φάσμα των διαθέσιμων ιατρικών παρεμβάσεων για την παχυσαρκία. Οι διάφορες τεχνικές που έχει στη φαρέτρα του ο σύγχρονος χειρουργός, μπορούν και καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων που στοχεύουν σε μια ζωή πιο υγιή. Ενώ, λοιπόν, οι κάθε είδους ανησυχίες για την ασφάλεια είναι εύλογες σε κάθε χειρουργική επέμβαση, η σχολαστική προσέγγιση των εξειδικευμένων χειρουργικών ομάδων αλλά και ο αυστηρός έλεγχος των υποψηφίων ασθενών, ενισχύουν τη συνολική ασφάλεια της βαριατρικής χειρουργικής.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τα άτομα που σκέφτονται να υποβληθούν σε μια επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής, να ενημερώνονται επαρκώς από τους επαγγελματίες υγείας και να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν. Αδιαμφισβήτητα, όμως, αποτελεί ένα εργαλείο που, όταν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, μπορεί να προσφέρει την επιλογή για μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή σε όσους θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά της παχυσαρκίας.

Leave a reply